Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

Η αιτία της πάθησης οφείλεται σε ένα μύκητα που αποτελεί φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος και βρίσκεται στους σμηγματογόνους αδένες και στην κεράτινη στοιβάδα του δέρματος.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ποικιλόχρους πιτυρίασης είναι οι λευκές κηλίδες που εμφανίζονται σε ένα μαυρισμένο δέρμα από την ήλιο ή οι λεπιδώδεις καφέ βλάβες σε ένα λευκό δέρμα. Εντοπίζονται κυρίως στους ώμους, στο λαιμό, στις μασχάλες, στα χέρια, στην κοιλιακή χώρα και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, σπανίως στο πρόσωπο και ποτέ στα πόδια. Τα σημάδια παρουσιάζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι όταν αυξάνονται η θερμοκρασία και η υγρασία. Στους ανθρώπους που αθλούνται παρατηρείται η νόσος και το χειμώνα.

Τα μικρά παιδιά δεν εμφανίζουν ποικιλόχρου πιτυρίαση, ενώ αντίθετα κατά τη διάρκεια της εφηβείας και έπειτα η νόσος κάνει την εμφάνιση της στα νεαρά άτομα καθώς αναπτύσσονται οι σμηγματογόνοι αδένες. Αντίστοιχα, μειώνεται από την ηλικία των 50 και μετά.

Η νόσος προσβάλει το 5% του πληθυσμού και δεν είναι μεταδοτική. Υπάρχουν παράγοντες που προδιαθέτουν τη νόσο. Αυτοί είναι: το ζεστό κλίμα, η λιπαρότητα, η υπεριδρωσία, η αεροβική άσκηση, η θεραπεία με κορτιζόνη, η ανοσοανεπάρκεια, η εφαρμογή λιπαρών κρεμών.

Για την αντιμετώπιση της ποικιλόχρους πιτυρίασης συνιστάται αντιμυκητιακή θεραπεία.