Δερματικά Εμφυτεύματα - Fillers

Τα δερματικά εμφυτεύματα (dermal fillers) είναι ουσίες που όταν εισάγονται στο δέρμα αυξάνουν τον όγκο του και έμμεσα διορθώνουν τα βαθουλώματα και τις ρυτίδες. Πολλά είδη εμφυτευμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί τον τελευταίο αιώνα για να βελτιώσουν την εμφάνιση του προσώπου και να μαλακώσουν τις ρυτίδες. Η διόρθωση μπορεί να αφορά σε λεπτές ή βαθιές ρυτίδες, ατροφικές ουλές και στην αύξηση του όγκου των χειλιών.

Ένα από αυτά είναι το υαλουρονικό οξύ. Είναι ένας πολυσακχαρίτης που απαντά στο ανθρώπινο σώμα και χρησιμοποιείται στην ιατρική σε πολλούς τομείς. Είναι ουσία υγροσκοπική, δηλαδή συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού κρατώντας τον ιστό που ενιεται ενυδατωμένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ:

  1. Να μην γίνει χρήση αντιπηκτικών (π.χ. ασπιρίνη) και αντιφλεγμονόδων μη στεροϊδών (π.χ. mesulid) για μία εβδομάδα πριν την θεραπεία, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος δημιουργίας εκχυμώσεων.
  2. Να αναφέρονται οι χρόνιες παθήσεις και τυχόν λήψη φαρμάκων.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ:

  1. Αποφύγετε να αγγίξετε την περιοχή που έγινε η θεραπεία για τις επόμενες 4 ώρες.
  2. Αμέσως μετά την θεραπεία, στην περιοχή εφαρμογής μπορεί να παρουσιαστούν ορισμένες αντιδράσεις που είναι συνήθεις σε εγχύσεις. Αυτές οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν ελαφριά κοκκινίλα, οίδημα (πρήξιμο), ευαισθησία και αίσθημα κνησμού. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και γενικά υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες. Αν κάποιο από τα συμπτώματα επιμείνει ή αν παρουσιαστεί κάποια άλλη αντίδραση, πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας.
  3. Το αρχικό οίδημα που εμφανίζεται στα χείλη μετά την έγχυση μπορεί να κρατήσει περισσότερο. Μερικά άτομα αναφέρουν οίδημα που κράτησε έως και μία εβδομάδα ενώ παράλληλα υπήρχε και μία ασυμμετρία στα χείλη. Θα πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψη σας ότι το αποτέλεσμα αμέσως μετά την έγχυση δεν είναι το τελικό.
  4. Μέχρι να υποχωρήσουν το αρχικό οίδημα και η κοκκινίλα δεν πρέπει να εκτίθεται η περιοχή που έγινε η έγχυση σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. solarium ή ηλιοθεραπεία) ή σε υπερβολικό κρύο.
  5. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειασθεί μια επαναληπτική θεραπεία μετά από 2-4 εβδομάδες από την αρχική θεραπεία προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Με βάση την κλινική εμπειρία όμως, συνήθως οι επαναληπτικές αυτές θεραπείες απαιτούν λιγότερη ποσότητα προϊόντος.