Δερματικά Εμφυτεύματα - Fillers

Τα δερματικά εμφυτεύματα (fillers) είναι υλικά με τα οποία επιτυγχάνεται η διόρθωση των ρυτίδων, των αυλακών  και των ατροφικών ουλών  του δέρματος μέσω της αύξησης του όγκου του.  Όλα τα υλικά είναι υποαλλεργικά ενώ η διόρθωση δεν είναι μόνιμη καθώς όλα τα σύγχρονα υλικά μεταβολίζονται σταδιακά από τον οργανισμό και έτσι δεν δημιουργούνται κοκκιώματα όπως συνέβαινε με τα παλιότερα υλικά.

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης που υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό και σαν υλικό χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς της ιατρικής.  Το υαλουρονικό οξύ, που εφαρμόζεται σε όλες τις θεραπείες, είναι μη ζωικής προέλευσης.  Καθώς το υλικό ενεθεί στο δέρμα δρα μαζί με το ήδη υπάρχον υαλουρονικό οξύ του δέρματος, συγκρατεί την υγρασία και αυξάνει τον όγκο του δέρματος τοπικά.

Υπάρχουν εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος σε διάφορες πυκνότητες ώστε να καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες του προσώπου. Το υαλουρονικό οξύ  χρησιμοποιείται κυρίως για λεπτές και βαθιές ρυτίδες, για ενίσχυση του όγκου των παρειών και στην αυξητική των χειλών.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε υαλουρονικό οξύ των εταιρειών Juvederm και Restylane.

Υδρόξυ-απατίτης

Είναι ένα μαλακό, μη μόνιμο υλικό που χρησιμοποιείται στην μη επεμβατική αποκατάσταση του περιγράμματος του προσώπου και στο γέμισμα των εμβαθύνσεων του δέρματος και των ρυτίδων.  Το radiesse όταν ενεθεί στον οργανισμό, διεγείρει την φυσική παραγωγή του κολλαγόνου.  Τα αποτελέσματα του radiesse είναι ορατά για 1-2 χρόνια, ανάλογα με τον ασθενή.

Η διαφορά του υδρόξυ – απατίτη σε σχέση με τα άλλα fillers είναι ότι δεν γεμίζει μόνο τις ρυτίδες και τις εμβαθύνσεις του δέρματος αλλά βελτιώνει ταυτόχρονα το περίγραμμα του προσώπου και ανορθώνει τα ζυγωματικά ενώ τα αποτελέσματά του είναι αμεσότερα.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε  υδρόξυ – απατίτη της εταιρείας Radiesse

Sculptra

Το sculptra, γνωστό και ως πολύ-L-γαλακτικό οξύ, είναι ένα βιοσυμβατό και βιοδιασπώμενο ενέσιμο υλικό. Εφαρμόζεται στο πρόσωπο, σε περιοχές που έχει χαθεί όγκος και λίπος, διεγείροντας έτσι τον οργανισμό να παράγει το δικό του κολλαγόνο. Βοηθάει στην ανόρθωση και την σφριγηλότητα του προσώπου, διορθώνοντας ταυτόχρονα τις ρυτίδες που εμφανίζονται συνήθως στο πιγούνι και τις ρινοπαρειακές και τονίζοντας παράλληλα τα ζυγωματικά.Αναλόγως με την περίπτωση απαιτούνται 1- 4 εφαρμογές σε διάστημα 3-4 εβδομάδων μεταξύ τους και το αποτέλεσμα γίνεται εμφανές σταδιακά, προσδίδοντας έτσι μια πιο νεανική εμφάνιση, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 χρόνια.Το sculptra είναι κατάλληλο για άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, που δεν παρουσιάζουν κάποια αλλεργία στα συστατικά του υλικού αυτού και δεν εμφανίζουν ιστορικό χηλοειδούς ή υπερτροφικών ουλών. Ακόμα, στην περιοχή στην οποία θα γίνει η εφαρμογή δεν πρέπει να υπάρχει φλεγμονή ή μόλυνση.Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να εμφανιστούν μετά τη θεραπεία με sculptra, είναι οίδημα, υπερευαισθησία, κοκκινίλα, φαγούρα και ενίοτε εκχυμώσεις (μελάνιασμα). Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και το άτομο που δέχεται τη θεραπεία μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του αμέσως μετά την θεραπεία.Σε περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής καλό είναι να ενημερώσετε το γιατρό πριν την εφαρμογή, ενώ αντιφλεγμονώδη φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται 5 μέρες πριν την θεραπεία. Οι ασθενείς, που πάσχουν από έρπη σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου, θα πρέπει να ενημερώνουν τη γιατρό.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ:

  1. Να μην γίνει χρήση αντιπηκτικών (π.χ. ασπιρίνη) και αντιφλεγμονόδων μη στεροϊδών (π.χ. mesulid) για μία εβδομάδα πριν την θεραπεία, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος δημιουργίας εκχυμώσεων.
  2. Να αναφέρονται οι χρόνιες παθήσεις και τυχόν λήψη φαρμάκων.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ:

  1. Αποφύγετε να αγγίξετε την περιοχή που έγινε η θεραπεία για τις επόμενες 4 ώρες.
  2. Αμέσως μετά την θεραπεία, στην περιοχή εφαρμογής μπορεί να παρουσιαστούν ορισμένες αντιδράσεις που είναι συνήθεις σε εγχύσεις. Αυτές οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν ελαφριά κοκκινίλα, οίδημα (πρήξιμο), ευαισθησία και αίσθημα κνησμού. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και γενικά υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες. Αν κάποιο από τα συμπτώματα επιμείνει ή αν παρουσιαστεί κάποια άλλη αντίδραση, πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας.
  3. Το αρχικό οίδημα που εμφανίζεται στα χείλη μετά την έγχυση μπορεί να κρατήσει περισσότερο. Μερικά άτομα αναφέρουν οίδημα που κράτησε έως και μία εβδομάδα ενώ παράλληλα υπήρχε και μία ασυμμετρία στα χείλη. Θα πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψη σας ότι το αποτέλεσμα αμέσως μετά την έγχυση δεν είναι το τελικό.
  4. Μέχρι να υποχωρήσουν το αρχικό οίδημα και η κοκκινίλα δεν πρέπει να εκτίθεται η περιοχή που έγινε η έγχυση σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. solarium ή ηλιοθεραπεία) ή σε υπερβολικό κρύο.
  5. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειασθεί μια επαναληπτική θεραπεία μετά από 2-4 εβδομάδες από την αρχική θεραπεία προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Με βάση την κλινική εμπειρία όμως, συνήθως οι επαναληπτικές αυτές θεραπείες απαιτούν λιγότερη ποσότητα προϊόντος.