Αισθητική Δερματολογία

Το δέρμα και γενικότερα το σώμα μας είναι ο καθρέφτης όχι μόνο της υγείας αλλά και της ηλικίας μας. Ένα δέρμα καθαρό χωρίς ουλές, κηλίδες και ρυτίδες και ένα σώμα σφριγηλό και αδύνατο είναι αυτό που επιθυμεί κάθε άνθρωπος ακόμα και από τη νεαρή ηλικία. Επιπλέον οι τάσεις της εποχής μας δίνουν μεγάλη σημασία στην εμφάνιση και την καλή φυσική κατάσταση.

Ποιες είναι οι συνέπειες  από την πάροδο του χρόνου στο δέρμα;

Το δέρμα σταδιακά χάνει την ελαστικότητα του (επιδερμική χαλάρωση) καθώς η παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης μειώνεται και γίνεται λεπτό με έντονο φλεβικό και αγγειακό δίκτυο. Η απώλεια της οστικής μάζας και η μείωση του υποδόριου λίπους επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος;

Παράγοντες οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των επιπτώσεων της γήρανσης στο δέρμα θεωρούνται η κληρονομικότητα, οι χρόνιες παθήσεις, η αυξημένη κατανάλωση φαρμάκων, η χρόνια έκθεση στον ήλιο, ορμονικοί λόγοι όπως η εμμηνόπαυση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η αυξομείωση του βάρους, το στρες,  η υγεία των δοντιών (απώλεια δοντιών), η έλλειψη ύπνου, οι μορφασμοί του προσώπου κτλ.

Ποιες είναι οι κατάλληλες θεραπείες ανάλογα με την περιοχή του προσώπου;

Για την αντιμετώπιση των περιοφθαλμικών ρυτίδων και των ρυτίδων του μετώπου συστήνεται η βουτιλινική τοξίνη τύπου Α (botox, dysport). Αντίστοιχα για την επαναφορά του όγκου των ζυγωματικών και την εξάλειψη των ρινοπαρειακών ρυτίδων προτείνεται ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, sculptra, radiesse. Υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την ενίσχυση του περιγράμματος των χειλιών ή για αύξηση του όγκου τους. Μια ακόμα θεραπεία που μπορεί να αντιμετωπίσει τη χαλάρωση και να διορθώσει το περίγραμμα του προσώπου είναι τα νήματα διαφόρων τύπων (Cog, Pdo, Silhouette, Aptos). Τέλος, η σύσφιξη του δέρματος επιτυγχάνεται με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων (thermage). Ωστόσο, για ένα καλύτερο αποτέλεσμα σημαντικό ρόλο παίζει η ομοιομορφία του δέρματος του προσώπου. Άτομα που παρουσιάζουν δυσχρωμίες, κηλίδες, μέλασμα, ουλές από ακμή μπορούν να απαλλαγούν με θεραπείες όπως fraxel, χημικό peeling.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό πάντα με την καθοδήγηση της γιατρού μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υφής και της εμφάνισης του προσώπου. Σκοπός είναι η συνολική εξέταση του προσώπου ώστε να επιτυγχάνεται μια όψη ξεκούραστη και λαμπερή. Αυτό πραγματοποιείται με τη χρήση υλικών απολύτως συμβατών με το δέρμα χωρίς να έχουμε επιπλοκές (αλλοίωση χαρακτηριστικών).

Botox

Το botox είναι μία αλλαντοτοξίνη που προκαλεί μη μόνιμη ακινητοποίηση στους μυς που ενείεται. Έχει χρησιμοποιηθεί από παλιά για την αντιμετώπιση των εκούσιων συσπάσεων των μυών του ματιού και του λαιμού (τικ). Το botox μπλοκάρει τις ουσίες (νευροδιαβιβαστές) που στέλνουν το μήνυμα της κίνησης από τα νεύρα στους μύες.

Kryokontur

Πρόκειται για μια ασφαλή, πρωτοποριακή, μη χειρουργική μέθοδο κρυολιπόλυσης που βοηθά στη μείωση του επίμονου, συσσωρευμένου λίπους σε περιοχές όπως ψωμάκια, κοιλιά, μέση, μηροί. Η κρυολιπόλυση βασίζεται στην υψηλή συγκέντρωση ψύξης, μια τεχνολογία που καταστρέφει τα λιπώδη κύτταρα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, τα οποία σταδιακά αποβάλλονται από τον οργανισμό για πάντα. Για την πραγματοποίηση της θεραπείας αρχικά τοποθετείται ένα ειδικό φύλλο εμποτισμένο με γλυκερίνη και νερό στην περιοχή που εντοπίζεται το τοπικό πάχος και στη συνέχεια μια ειδική κεφαλή επιφάνειας 340cm²-350cm². Η μεγάλη επιφάνεια της κεφαλής επιτρέπει στην αποτελεσματική ψύξη όλης της περιοχής σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία με μεγάλη ακρίβεια, χωρίς ωστόσο ο ασθενής να αισθανθεί την παραμικρή ενόχληση. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 35-70 λεπτά ανάλογα με το σημείο ενδιαφέροντος. Μετά το τέλος της θεραπείας ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς κανένα περιορισμό. Είναι πιθανόν ωστόσο να υπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή εφαρμογής, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα υποχωρεί. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι εμφανή σταδιακά μέσα σε διάστημα 2-4 μηνών και μπορεί να επαναληφθεί, αν κριθεί σκόπιμο, μετά από 3 μήνες. Εκτός από τη μείωση του τοπικού λίπους, συμβάλλει σε αρκετές περιπτώσεις και στην μείωση της κυτταρίτιδας και στην σύσφιξη της επιδερμίδας.

Thermage CPT

Το Thermage CPT είναι ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα για την σύσφιξη και διαμόρφωση του περιγράμματος του σώματος μέσω της τεχνολογίας των ραδιοσυχνοτήτων. Η βελτιστοποίηση της τεχνολογίας του Thermage CPT και η νέα παλμική λειτουργία του προσφέρουν ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη άνεση του ασθενούς.

Μεσοθεραπεία

Με την μεσοθεραπεία διοχετεύουμε μικρές ποσότητες φαρμακευτικών ουσιών όπως ΗΑ, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και ένζυμα, με ανώδυνες μικροενέσεις στο χόριο, το μεσαίο στρώμα του δέρματος (για αυτό και ονομάζεται μεσοθεραπεία), με σκοπό τη θεραπεία παθήσεων και την ανανέωση του δέρματος.

Peeling

To peeling είναι μία βασική θεραπεία για την αντιμετώπιση πολλαπλών προβλημάτων όπως ακμή, κηλίδες προσώπου, γήρανση. Η θεραπεία γίνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και σκοπό έχει την απομάκρυνση της επιφανειακής στοιβάδας του δέρματος. Ο ασθενής μετά την θεραπεία μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του συνήθειες κανονικά, απλά συνιστάται η χρήση αντιηλιακού.

Δερματικά Εμφυτεύματα (Fillers)

Τα δερματικά εμφυτεύματα (dermal fillers) είναι ουσίες που όταν εισάγονται στο δέρμα αυξάνουν τον όγκο του και έμμεσα διορθώνουν τα βαθουλώματα και τις ρυτίδες. Πολλά είδη εμφυτευμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί τον τελευταίο αιώνα για να βελτιώσουν την εμφάνιση του προσώπου και να μαλακώσουν τις ρυτίδες.